De Amsterdamse doos

Jansen-Wijsmuller & Beuns is medebedenker van dé internationale standaard voor archiefbergingen: De Amsterdamse Doos, ofwel: code 169.

Innovatie door samenwerking

De ‘Amsterdamse Doos’ is in de jaren 80 ontwikkeld door JWB, in nauwe samenwerking met het [Stadsarchief Amsterdam] (destijds nog Gemeentearchief). Het archief heeft in die tijd behoefte aan een nieuwe, betaalbare doos waarin papier veel langer veilig bewaard kan blijven. Het lukt hen alleen niet om een geschikt exemplaar te vinden. Het Gemeentearchief vraagt JWB, als een van hun belangrijkste leveranciers, daarom mee te denken over het ontwikkelen van een nieuwe archiefdoos. De samenwerking brengt een brede waaier van expertises samen en leidt tot een belangrijke innovatie: een stevige en ook duurzame doos. Vanwege de samenwerking met het Stadsarchief wordt de doos tot ‘De Amsterdamse Doos’ gedoopt. De doos krijgt de, nu wereldwijd bekende, code ‘169’ mee. Bijzonder is dat deze doos tot wel 80 kilo kan dragen en zelfs na 24 uur onderdompeling in water zijn vorm behoudt. Bovendien laten de lagen papier van het golfkarton onderling niet los, conform de ICN kwaliteitseisen. Inmiddels is de doos te vinden in bijna alle Nederlandse archiefinstellingen. Via het Stadsarchief verspreidt het nieuws over de nieuwe ‘ideale’ Amsterdamse doos zich snel. Als ook het Nationaal Archief de doos omarmt, markeert dit het begin van internationale roem voor de Amsterdamse Doos. Inmiddels wordt de doos, bekend als ‘169’, wereldwijd ingezet als standaard archiefberging in beide kwaliteitseisen (4/10 en 3/11). 

Exclusief producent

JWB is nog altijd de exclusieve producent van de originele Amsterdamse Doos en een groot assortiment aan variaties hierop, die aan dezelfde strenge kwaliteitseisen voldoen. De blauwgrijze variant van de originele Amsterdamse Doos heeft een bewaartermijn van maar liefst 30 jaar. Er zijn op onze website verschillende typen formaten te vinden. Veel varianten zijn zowel in de bruine (4/10) als in de blauwgrijze (3/11) uitvoering aanwezig.

Alle kwaliteiten in huis

De Amsterdamse Doos voldoet aan alle kwaliteitseisen van de Nederlandse archiefwet en de normeringen van het [Instituut Collectie Nederland] (ICN) dat in Europa als toonaangevend geldt.

 

De bruine uitvoering volgt ICN-kwaliteitseisen 4 en 10 die gelden voor archiefdozen voor bewaring op middellange termijn, circa 10 jaar. De blauwgrijze archiefdoos voldoet aan de gestelde eisen voor permanente bewaring, namelijk 30 jaar, kwaliteitseisen 3 en 11 van het ICN.

 

Net als vrijwel alle archiverings- en conserveringsproducten uit onze zuurvrije collectie is de doos in alle uitvoeringen FSC gecertificeerd en de gelijke kwaliteit is gegarandeerd. Iedere twee jaar worden onze artikelen opnieuw in test gegeven bij een onafhankelijk instituut om te controleren of de dozen aan de actuele ICN-eisen voldoen. Wederom zijn onze dozen per september 2021 gecertificeerd.