Jansen - Wijsmuller & Beuns: een familiegeschiedenis

De geschiedenis van ons bedrijf begint bijna 250 jaar geleden met leerlooierij Wijsmuller in Amsterdam. Uit archiefstukken van de familie Wijsmuller blijkt de officiële registratie; vanaf 1777 is leerlooierij Wijsmuller gerechtigd belasting te betalen. Jansen-Wijsmuller ontstaat als de heer P.B. van Reenen, in 1981 Handelsbedrijf Jansen koopt. Wijsmuller en Beuns vormen daar een onderdeel van. Het bedrijf is in die tijd nog gevestigd in Rotterdam maar al snel verhuizen de Verenigde Bedrijven Jansen-Wijsmuller & Beuns (JWB) naar Wormer. Inmiddels eerst over gegaan van vader op zoon, en sinds 2020 op dochter, is JWB nog altijd te vinden op de Veerdijk, aan de oever van de Zaan.

De Amsterdamse Doos

Het familiebedrijf is inmiddels uitgegroeid tot de meest bekende en complete groothandel in de Benelux [bedrijfsvideo] voor producten en materialen voor archiveren, conserveren, restaureren, (boek)binden en meer. JWB heeft internationale bekendheid verworven met de ‘Amsterdamse Doos’. Deze doos is inmiddels uitgegroeid tot een standaard archiefoplossing waar wereldwijd gebruik van wordt gemaakt. Nieuwsgierig naar de doos?

Lees meer

Onze klanten

Onder de klanten van JWB bevinden zich bekende musea en archieven zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, het Nationaal Archief en De Koninklijke Bibliotheek Nederland en België. Maar ook boekbinderijen, drukkerijen, de licht- en reclame-industrie en particulieren zijn belangrijke afnemers. Doordat JWB een breed aanbod aan materialen van hoge kwaliteit biedt, is het afnemen van een minimale hoeveelheid veelal niet nodig. Daardoor kunnen we zowel grote organisaties als kleine ondernemers bedienen.

Lees wat onze klanten over ons zeggen

Koninklijke Bibliotheek

Charlotte Boschma, Teamleider Conservering

"De KB Nationale Bibliotheek neemt al jaren dozen af bij Jansen – Wijsmuller & Beuns. We zijn tevreden met de geleverde dozen en met het contact. Vragen en problemen worden goed opgelost, service is snel en goed. "

Universiteitsbibliotheek Gent

Liesbeth Van Melle, Coördinator verhuis en logistiek

Jansen- Wijsmuller & Beuns houdt zich steeds keurig aan de contractuele voorwaarden. Aardig is vooral dat die dienstverlening ook uiterst vriendelijk wordt geleverd.

Stadsarchief Amsterdam

Emmy Ferbeek, Hoofd Afdeling Archief- en Collectiebeheer

JWB biedt kwaliteitsproducten die het behoud van het papieren erfgoed ten goede komen. Zonder JWB hadden deze producten, in eerste  instantie door mijn voorgangers vanuit het Stadsarchief ontwikkeld, niet zo’n groot bereik gekregen. JWB denkt nu met ons als klant mee, biedt een goede service en een zeer uitgebreid assortiment.

Het Utrechts Archief

Edwin Stolp, Med. Behoud en Inventarisatie / Depotbeheerder

 

Voor elk stuk wel een doosje op formaat! 

CBG|Centrum voor familiegeschiedenis

Jan Thielen, Projectleider

Dankzij de door Jansen – Wijsmuller & Beuns BV op maat geleverde dozen kunnen wij (CBG) het belangrijke archief Persoonskaarten overledenen 1939 - 1994 na digitaliseren duurzaam en efficiënt opslaan. Van meedenken over de behoefte tot en met het leveren van de dozen een prestatie die met kop en schouders boven het maaiveld uitsteekt.

Duurzaam ontwikkelen

De kwaliteitseisen voor archiefmaterialen wijzigen voortdurend. Dit maakt het noodzakelijk om de kwaliteit te blijven verbeteren. Dit geldt voor zowel de constructie als het materiaal. Om de kwaliteit te waarborgen keurt het Stadsarchief Amsterdam nog altijd steekproefsgewijs onze producten. Daarnaast worden onze materialen tweejaarlijks aan de strenge kwaliteitskeuring van het Instituut Collectie Nederland (ICN) onderworpen, laten wij PAT en ISO testen uitvoeren op onze producten en zijn veel van onze producten FSC-gecertificeerd.

Oplossingen op maat

JWB werkt graag aan duurzame oplossingen op maat. Zit iets niet in ons assortiment? Dan gaan we dat ontwikkelen. Ons meest succesvolle product [De Amsterdamse Doos] is het resultaat van een samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam. Ook voor klanten als [Naturalis] en het [Centrum voor Genealogie in Den Haag] heeft JWB een oplossing op maat ontwikkeld. Voor deze laatste heeft JWB een nieuw kostenefficiënt opbergsysteem voor kaarten bedacht.

Deskundige parters

 

Bij het samenstellen van ons assortiment werken wij samen met gerenommeerde partners in binnen en buitenland

Het team

Nathalie Welter- van Reenen

Directeur

“Wanneer ik onze blauwe archiefdoos langs zie komen op tv bij een archief of museum maakt dat mij keer op keer weer trots op het feit dat wij deze doos mee hebben ontwikkeld en hij voor zoveel instanties belangrijk is!”

Commerciële kansen zien, enthousiasmeren van mensen

Ondernemer #Verbinder #moedervantweeling #crossfit #lezen

De enorme diversiteit van ons assortiment

Keihard in de auto meezingen met hits uit de '80/'90s of Hollandse meezingers!

Cora van ’t Klooster

Financieel Manager

“De bevlogenheid van de directie is bij JWB goed merkbaar op de werkvloer. Dat geeft mij zoveel energie. Het is een dynamisch bedrijf met veel ruimte voor vernieuwing. Er is hier echt never a dull moment.”

Rechtdoorzee, duidelijk, kwaliteit staat voorop

#vrolijk #hardlopen #creatief

Ik houd van het kapitaalbandje, bedoeld om de achterkant van een boek bij elkaar te houden. Het bandje staat niet op de voorgrond maar het is belangrijk voor de stevigheid van het boek. En het geeft kleur! Symbool voor hoe ik in het leven sta.

Tranentrekkers zoals The Bodyguard

Inge Dekker

Directie-assistent

“JWB is echt een familiebedrijf. Je voelt hier een grote verbondenheid. Ik werk hier al heel lang en we hebben zoveel samen meegemaakt. De goede, collegiale sfeer, zowel vanuit de directie als onderling, waardeer ik enorm.”

Niet vies van hard werken, regelnicht, multitasken, verantwoordelijk

chaotisch-geordend #tennis

Dainel vind ik het mooiste product uit ons assortiment. Het is een boekbandmateriaal dat geflockt is en boeken een sjieke uitstraling geeft.

Baanwielrennen kijken met een biertje erbij

Tjerk de Graas

Logistiek Manager

“JWB is een fijn bedrijf om te werken. Er zijn veel producten en bedrijvigheden die de werkzaamheden uitdagend blijven maken. Werken in een relatief klein, gezellig en gedreven team maakt het helemaal compleet”

Ordenen en structureren, duidelijke afspraken

Gitaarspelen #zonnebril #Va'atje

MAF standblocks

Jolene van Dolly Parton

Robert van den Bos

Commercieel medewerker

“JWB is echt onderscheidend in aanbod. We ontwikkelen producten naar de wensen van de klant. Dat vind ik sterk. De Amsterdamse Doos is hier inmiddels een wereldberoemd voorbeeld van.”

Talen- en productkennis

Spanje #Wielrennen #fotografie

Ons programma zuurvrije dozen, wij hebben daarin een groot en veelzijdig aanbod.

Advocaatje.

Daniëlle Woortman

Relatiemanager

"Sinds 2021 werk in bij JWB en ik vind mijn werk leuk, gevarieerd en interessant. De diversiteit in klanten maakt mijn werk fascinerend. Geen dag is hetzelfde. de werksfeer is fijn, het voelt als een eenheid en we staan voor onze klanten!"

Geen 9 tot 5 mentaliteit, collegiaal, vriendelijk, enthousiast

Creatief #sportfanaat (kijken) #reizen #trotse oma!

Zo'n groot assortiment, ik ontdek nog elke dag meer over onze producten. Nog redelijk nieuw is het Museum Art Foam, speciaal voor het verpakken van kleine en grote (kunst)objecten.

Muziek van de '70/'80s, meezingen en lekker dansen!

Mariëtte Loef

Financieel administratief medewerker

"Het contact is heel persoonlijk en ook nauw tussen de verschillende afdelingen. Waar nodig kunnen wij zelfs voor elkaar inspringen. Een echt team."

Creatief, secuur, geduldig, collegiaal

wandelen #tekenen #schilderen

Boekbinderslinnen in alle mogelijke kleuren. Ik hou van kleur én van boeken.

Samen met een vriendin volg ik de serie Obese, altijd onder het genot van chocoladerozijntjes.

Thomas Koning

Magazijnmedewerker

“Het contact met mijn collega’s en de praatjes met chauffeurs van leveranciers maakt voor mij het werken bij JWB leuk. Ik houd ervan om de verhalen van anderen te horen, uit je eigen bubbel te komen en nieuwe perspectieven te leren kennen.”

Inlevingsvermogen, harmonie, collegiaal

Persoonlijk #Geschiedenis #Verhalen #Magneetvissen #Tekenen

Bij JWB zorgen we ervoor dat de verhalen uit het verleden bewaard kunnen blijven. Ik ben er trots op dat wij de materialen en producten leveren waarmee dit kan, zoals de zuurvrije dozen.

Foute films, oude gebouwen, verhalen.

Florian Grevenstuk

Relatiemanager

"Nog maar recent begonnen per 1 april 2023. Maar met een klein team krijgen wij snel zaken voor elkaar; voor de klant en intern. Door de jarenlange ervaring van mijn collega's leer ik snel veel over al onze materialen."

Uitdaging? Graag, ik denk in oplossingen!

Reizen #lekkereten

Het leukste product heb ik nog niet gevonden, want het zijn er heel veel! Ik werk hier nog aan.

Voetbal kijken met bier en chips.

Monique Al

Commercieel Medewerker

"Ik vind het leuk dat er bij JWB een klein open team werkt, met een goede sfeer en fijne samenwerking. "

Sociaal, vrolijk en goedlachs

voetbalmoeder # positief #ongeduldig

Toch wel de 169 in blauw

Rode wijn met paprika chips!

Marc van Houten

Magazijnmedewerker

"Het is fijn om in een klein team te werken. JWB heeft fijne collega's waar ik op kan bouwen."

Betrouwbaar, luisterend oor

#motorrijden #drummen

Het meest intrigerende product vind ik het Japans restauratiepapier.

Aziatische drama series kijken.

Petra Heddes- Pronk

Commercieel medewerker

"Bij JWB is het contact binnen het team persoonlijk. Dat maakt de werksfeer heel prettig."

Vriendelijk, nauwkeurig, wat extra doen voor de klant.

Familiemens #Katten # Borduren

Met al dat prachtige boekbinderslinnen in het assortiment voelde het voor mij in het begin alsof ik in een snoepwinkel was beland. De zuurvrije archiefdozen zijn daar later bijgekomen als favoriet. Die komen goed tegemoet aan de wensen van de klanten.

Downton Abbey bingen.

King

Kantoorhond

Verantwoordelijk voor ontspanning en spel op de werkvloer!

Vriendelijk, knuffelig en begroet je hartelijk.

slapen #spelen #stinken

Houdt van de MAF koffer en Leeslint catalogus.

Telefoonkabels doorkauwen.