Een Zuurvrije Doos, wat is dat eigenlijk?

Zuurvrije dozen

Een zuurvrije doos: het doet wellicht niet bij iedereen direct een lampje branden, maar het is een belangrijk aspect wat genoemd mag worden voor het bewaren van documenten, foto’s, tekeningen, prenten, of ander papierwerk. Voornamelijk is een zuurvrije doos van belang wanneer u documenten met een historisch aspect voor lange tijd in dezelfde conditie wil of moet bewaren.

 

In deze tekst leggen we u uit wat een zuurvrije doos precies is, waar zuurvrije dozen goed voor zijn en dat wij u ook aan zuurvrije dozen op maat kunnen helpen.

 

De waarde van de zuurvrije doos

Zoals in de inleiding al vermeld, zijn zuurvrije dozen vooral bruikbaar voor het opbergen van documenten met een historisch belang. Het gaat hierbij dus om documenten die lang bewaard moeten blijven. U kunt zuurvrije dozen voor foto’s gebruiken, maar uiteraard zijn er nog veel meer documenten die een historisch belang kunnen hebben. Of het nu gaat om prenten, administratie, (bouw)tekeningen, textiel of ander belangrijk object op een papieren drager.

 

Door een object; papier of boek te bewaren in zuurvrije kartonnen dozen is gegarandeerd dat het papier niet verder verouderd voor een periode van 10-30 jaar. Zo beschermt de zuurvrije doos de inhoud tegen invloeden van buitenaf, zoals Uv-straling of stof en biedt de zuurvrije verpakking een eerste bescherming bij vocht of temperatuurschommelingen. De doos is door zijn vouwconstructie sterk en bevat geen lijm of metalen elementen, conform de voorgeschreven archiefwet.

 

Waar standaard archiefdozen een bewaarstand hebben van minimaal tien jaar, heeft Jansen – Wijsmuller & Beuns B.V. (JWB) met de ICN 3/11 certificatie een zuurvrije dozencollectie ontwikkeld, voor een bewaring voor een periode van dertig jaar. Deze blauwgrijze variant biedt dus de garantie om documenten, boeken en ander papierwerk tot in ieder geval dertig jaar te bewaren, zonder dat de papieren inhoud zichtbare veroudering ondergaat.

 

 

Zuurvrije dozen voor zowel musea als particulier

Doordat documenten in zuurvrije dozen zo lang kunnen worden bewaard, wordt het automatisch interessant voor meerdere partijen. Voor zowel grote organisaties als kleine ondernemers en particulieren kan een zuurvrije doos dan ook goed van pas komen. Het is om die reden niet gek dat JWB, als meest bekende en complete groothandel in archief- en conserveringsmateriaal in de Benelux zijnde, organisaties van diverse groottes onder de klanten kan scharen. Zo maken bekende musea en archieven zoals het Rijksmuseum te Amsterdam, Het Nationaal Archief en vele regionale archiefinstellingen en musea al gebruik van de zuurvrije dozencollectie, maar kunnen ook fotogaleries of bedrijfsarchieven met de zuurvrije verpakkingen aan de slag gaan. Dit alles om er maar voor te zorgen dat de documenten met een historisch belang op de juiste manier worden bewaard.

 

Altijd op zoek naar de beste oplossing

JWB levert dus zuurvrije dozen op maat aan zowel kleine als grote klanten en om die reden is het aanbod van zuurvrije archiefdozen zeer veelzijdig. Uiteraard kan het evengoed voorkomen dat de klant iets specifieks zoekt wat nog niet in het assortiment van JWB zit. Op dat moment kunt u contact opnemen, waarna onze specialisten op zoek naar een oplossing om ook voor u zuurvrije dozen op maat te kunnen leveren.

 

Goed om te weten is dat er tijdens het samenstellen van het assortiment in ieder geval wordt gewerkt met zowel grote Nederlandse als internationale partijen. De kans is dan ook aannemelijk dat er, ook voor u, een oplossing wordt bedacht om aan de zuurvrije doos te komen die past bij uw wensen.

 

FSC-gecertificeerd

Het assortiment van JWB bestaat niet alleen uit archief-, maar ook uit conserverings- en restauratieproducten en -materialen. Voor iedere klant is het van belang om te weten dat al onze gecertificeerde producten uit het assortiment één keer in de twee jaar worden gekeurd door het ICN (Instituut Collectiecentrum Nederland) om de kwaliteit te blijven waarborgen. Daarnaast is de collectie zuurvrije dozen en zijn overige papierproducten ook vrijwel altijd nog FSC-gecertificeerd. Besluit u om een zuurvrije doos of iets van de overige conserveringsbenodigdheden bij JWB te bestellen, dan kunt u snelle levering verwachten!

 

Als u zuurvrije dozen wilt kopen, maar nog niet exact weet welke zuurvrije verpakkingen voor u het beste zijn, heeft u verschillende mogelijkheden om erachter te komen welke zuurvrije doos u het beste kunt aanschaffen. De experts van JWB staan namelijk iedere dag weer voor u klaar om hun kennis en expertise wat de zuurvrije collectie dozen en onze andere (papier)producten met u te delen en daarnaast is het ook mogelijk om eens langs te komen in onze showroom. Deze showroom is gevestigd in Wormer, waar u op afspraak kunt onderzoeken wat voor uw geschikt is.