Zuurvrij (museum)karton

Op zoek naar materiaal dat ervoor zorgt dat belangrijke documenten, foto’s en dergelijken onaangetast blijven en stevig verpakt zijn? Dan kunt u denken aan zuurvrij karton!

 

Zuurvrij karton voor de beste bescherming tegen allerlei invloeden

Wanneer u beschikt over dingen die lang bewaard moeten worden, is het vanzelfsprekend van belang dat dit ook op de juiste manier gebeurt. Er kunnen verschillende zaken zijn die u om welke reden dan ook lang wilt of wellicht wel moet bewaren. Denk bijvoorbeeld aan (waarde)documenten, foto’s en bouw- en ontwerptekeningen. Ook prenten, administratieve documenten en ander belangrijk papierwerk dient goed bewaard te worden. Het beste kunt u dit soort zaken bewaren in een omslag of verpakking van zuurvrij papier of zuurvrij (golf)karton. Papier en karton worden vervaardigd van hetzelfde materiaal, maar afhankelijk van de hoeveelheid verwerkte papiervezels wordt papier karton genoemd vanaf ongeveer 290 g/m². De reden waarom u belangrijke documenten het beste kunt bewaren in verpakkingen van zuurvrij (golf)karton en vooral waar u dan deze vellen, platen of complete verpakkingen kunt kopen, vindt u in het vervolg van deze tekst.

 

Waarom is zuurvrij karton geschikt voor langdurige bescherming en bewaring?

Zoals al beschreven is het dus van belang om papieren archieven als documenten, foto’s, prenten en ander papierwerk te bewaren in verpakkingsmateriaal dat zuurvrij is. Dit weerhoudt het materiaal van veroudering en beschermt tegen invloeden van buitenaf voor een periode van 10 tot 30 jaar. Zo beschermt zuurvrij karton bijvoorbeeld tegen licht en stof, maar ook tegen andere invloeden van buitenaf. Het laatste wat men wil met belangrijke documentatie is dat het op de één of andere manier wordt aangetast, en met behulp van een zuurvrij kartonnen omslag of verpakking kan dit dan ook worden voorkomen.

 

Wat goed is om te weten, is dat het conserveren van papierwerk met behulp van zuurvrij karton voor diverse partijen interessant kan zijn. Niet alleen kleine, maar zeker ook grote organisaties kunnen zuurvrij karton kopen om ervoor te zorgen dat hun documenten op de juiste manier worden beschermd voor een lange periode. Jansen – Wijsmuller & Beuns B.V. (JWB) is één van de meest bekende en complete groothandels in conserverings- en archiefmateriaal in de Benelux. Zij bedient dan ook klanten vanuit verschillende branches en van verschillende groottes. Zo maken grote archieven (zoals Het Nationaal Archief, diverse Nederlandse- en Vlaamse regionale archieven) en musea (o.a. Het Stedelijk Museum, Spoorwegmuseum, Rijksmuseum) gebruik van zuurvrij karton en zuurvrije verpakkingen van zuurvrij (golf)karton. Ook kleinere instanties als fotogaleries, restauratie ateliers en bedrijfsarchieven kopen zuurvrij karton in. Zo kunnen zij hun documenten en ander papierwerk op de juiste manier zo lang mogelijk te kunnen bewaren en beschermen tegen vouwen, doorzakken en invloeden van buitenaf. Formele documenten moeten zelfs bewaard worden conform een vastgestelde norm, voorgeschreven door het Nationaal Archief.

 

Voorkom onnodige aantasting

Het zuurvrij karton is dus belangrijk een belangrijk materiaal in conservering, omdat papier op termijn altijd te lijden heeft onder verzuring en daardoor verkleurd, vergeling plaats vindt en later ook toenemende broosheid vertoond. Door het verpakken in zuurvrij papier of zuurvrij karton, wordt het verzuringproces aanzienlijk vertraagd voor een periode van 10-30 jaar, afhankelijk van de ICN-norm, waaraan de verpakking of het omslagmateriaal voldoet.

Als voorbeeld schetsen we een situatie van een fotoboek van uw (groot)ouders waarin u oude foto's ziet en het papier waarop deze foto's geplakt zijn. Beiden zijn door de tijd vergeeld en broos geworden, waardoor scheuren makken in het papier komen bij omslaan van de bladeren. Door dit album in zuurvrij papier en/of karton te verpakken, wordt dit proces vertraagd en blijft het fotoalbum langer mooi bewaard. Daarom kan zuurvrij papier en zuurvrij karton zowel professioneel als op particulier niveau toegepast worden op kleine- of grote schaal.

Bij Jansen-Wijsmuller & Beuns kunt u verschillende soorten zuurvrij papier (135, 160, 175 g/m²),  zuurvrij karton (290g/m² en golfkarton), maar ook Museum/passe-partout karton kopen. Zit het zuurvrij karton dat u zoekt nog niet in ons assortiment of twijfelt u over de toepassing hiervan? Dan kunt u altijd even contact met ons opnemen, zodat wij u kunnen adviseren om tot een passende oplossing te komen. Dit geldt naast het zuurvrij karton overigens ook voor de andere archief- en conserveringsbenodigdheden. JWB werkt met Nederlandse én Europese partijen nauw samen, waardoor iedere klant bij ons aan het juiste adres is voor het juiste materiaal.

 

Meer weten over zuurvrij karton? Kom gerust langs in de showroom!

Uiteraard snappen we dat u wellicht nog niet helemaal thuis bent in zuurvrij papier en/ of karton. Er zijn namelijk allerlei verschillende soorten zuurvrij karton: variërend van zuurvrij papier van 135 g/m²  tot zware kartonkwaliteiten van 290 g/m² tot Museumkarton van 1680 g/m² en vele andere maten/gramgewicht. Daarom is het vanzelfsprekend mogelijk om eens langs te komen in de showroom van JWB, waar u meer te weten kunt komen over alles wat met zuurvrij karton te maken heeft. De showroom is gevestigd in Wormer en op afspraak bent u van harte welkom. Uiteraard kunt u daar ook terecht voor andere producten die u nodig heeft voor het duurzaam bewaren van uw documenten, (bouw/ontwerp) tekeningen, prenten, foto’s of andere objecten.